11.2.09

Dag 4De stora gatorna i Moskva är verkligen stora; breda och högljudda. Det finns inga övergångställen utan man går i tunnlar under, ofta fulla med kommers. Dessa tunnlar är en av de verkligt typiska företeelserna i staden.
Men många av de stora gatorna, framförallt de som bildar den så kallade trädgårdsringen, har parkstråk i mitten, något jag inte uppfattat under mina tidigare vistelser. Där är skönt och förvånansvärt tyst, ganska mycket folk fastän det inte är sandat utan bitvis snorhalt (varför sandar de inte någonstans?). Det ska bli spännande att se hur de används när det blir varmare.


På en staty hade båten befolkats av små snöfigurer.

Det finns många städer med avlånga, gatuanpassade parker eller stråk i mitten av boulevarder, Stockholm är inte en av dem. Jag tänker bland annat på Valencia (där den gamla floden har blivit park) och Tel Aviv. Min erfarenhet är att de ofta fungerar ganska bra, framför allt i större städer. De blir som andrum, så väl inkorporerade i stadsväven att de också kan fungera som genvägar. Ibland kan parker kännas som att de ligger i vägen, något man bara går runt, men de här binder samman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar